Sambata, 4 Iulie 2020

Opinia Opinia ta contează! Fă-o cunoscută!

stiri interne
stiri interne

Trecut (I)

04.04.2013 ·Scris de: in Proza,eseu

 

-Sunt comisarul Minea. Cu ce vă pot ajuta?

Voia să declare… Dar mai târziu. Acum dorea sa-l privească pe acest om. Avea ochi de vultur și o privire tăioasă care, totuşi, pe ea o liniştea. Bărbatul aştepta răbdător ca ea să vorbească. Între timp a mai răspuns la telefon şi a căutat un dosar. Apoi a privit-o pentru a o încuraja să înceapă.

-Mi-a dispărut un tablou. De Luchian. Autoportretul.

-De unde îl aveaţi?

-De la Pictor. Mi l-a dat în urmă cu câteva săptămâni… pentru că l-am luat cu maşina în drum spre Iaşi. Făcea autostopul şi aştepta de o oră în ploaie să-l ia cineva. Nu l-am recunoscut. Avea barbă, era ponosit îmbrăcat, la prima vedere nu inspira încredere. Ţinea sub braţ o geantă mare pe care a lăsat-o în maşină.

Aştepa ca fata să-şi continue povestea. Încă nu începuse să noteze declaraţia. Prefera să o privească.

-Când am ajuns la intrarea în oraş mi-a mulţumit că a reuşit să ajungă la timp. A sărit grăbit din maşină. De aceea şi-a uitat geanta.

Tânăra nu avea nici o dovadă că avusese acel tablou. Deţinea doar o fotografie pe care comisarul a privit-o îngândurat. După un timp a observat că se afla singur în birou. A stins lumina şi a plecat acasă.

A doua zi comisarul a fost anunţat de directorul Galeriei Naţionale de Artă din Bucureşti, care îl sunase foarte de dimineață, că dispăruse o pictură a lui Luchian. Hotărâse să se ocupe personal de acel jaf. A cerut de la muzeu o poză cu tabloul furat. Era autoportretul denumit Un zugrav. Astfel fata devenea suspectă pentru furt. Trebuia să o caute.

După o săptămână comisarul a rămas şocat de lipsa de perspicacitate-nu observase în acest timp care era diferența dintre cele două poze-în una pictorul ţinea pensula în mâna dreaptă, iar în cealaltă poză în mâna stângă. Nu se putea gândi decât la faptul că un tablou era un fals. Dar care? Va trebui să afle ce era adevărat din ce-i spusese fata. Nu minţea în totalitate, aşa cum crezuse la început, ca să-l ducă pe o pistă falsă. Imaginaţia lui o luase razna, se gândea că acel autostopist e de fapt falsificatorul sau hoţul de la muzeu.

A început să se documenteze, să citească despre viaţa pictorului. Un biograf afirma în paginile carţii lui că nu existau prea multe informaţii despre activitatea acestuia din perioada 1907-1909.

Comisarul, atât de obişnuit să pună întrebarea « Unde eraţi în ziua de…Aveţi alibi ? », se gândea că nici el nu-şi amintea ce făcuse în urmă cu 7 zile, exact cât timp trecuse de la apariţia acelei tinere.

Se plimba îngândurat pe stăzile pustii ale oraşului. Se opri apoi într-o crâşmă de periferie. Nu obişnuia să bea singur şi nu într-un asemenea local. Totuşi părea un client cunoscut. Chelnerul se purta familiar cu el, îl numea coane. A văzut atârnat de perete un tablou, s-a apropiat să citeasca numele acestuia. Birt fără muşterii. Îşi amintea ziua când făcuse schiţa acelui loc. Atunci o văzuse pentru prima dată, privind pe fereastră, pe Iulia. Era şi atunci singur, ca acum. Se gândea la discuţia pe care o avusese cu acel filozof care afirma că vom muri cu adevarat doar când nu vom mai regreta nimic şi ne vom găsi liniștea sufletească. Iar timpul ne poate ajuta. Să ne regăsim pe noi înșine.

La plecare, când a vrut să plătească ce consumase, fu întâmpinat de patron care-l salută cordial şi-l conduse până la uşă. Ajuns acasă se băgă în pat şi şi adormi imediat. L-a trezit un telefon la ora 17. A doua zi. Dormise 20 de ore. Era obosit.

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=ujgPfUZ7Whc

 

 

Daca ai gasit acest articol interesant, trimite-l si unui prieten
Friend Email
Enter your message


Despre autor:

Sint de un pesimism covarsitor, de un optimism nedesavarsit,de o perseverenta uluitoare,cu un spirit critic nimicitor, cu un simt al umorului involuat.Cum ma suport?in etape.

Site-ul meu: http://milus76.wordpress.com

3 comentarii la “Trecut (I)”

  1. ukumematika says:

    cam sec….finalul

  2. Eseul acesta a trecut cu greu de o prima etapa… citit pe sarite.
    la a doua etapa nu s-a ajuns niciodata…era obosit. (final)

  3. mihaela says:

    Nu este eseu,E proza scurta

Comentaţi

~X( ~O) x( o:) ^:)^ [-X [-O< I-) >:p >:d< >-) =P~ =D> =; =(( ;;) :wink: :twisted: :roll: :oops: :mrgreen: :lol: :idea: :hi5: :evil: :cry: :arrow: :^o :D/ :?: :-| :-x :-w :-ss :-s :-q :-o :-c :-P :-L :-D :-@ :-?? :-? :-> :-< :-$ :- :* :)>- :)) :) :(|) :( :!: 8-O 8-> 8) (:|

 

Pentru a semna petitia trebuie sa va logati

Daca sunteti utilizator inregistrat va puteti loga in zona Acces

Daca nu sunteti inregistrat va puteti crea un cont aici.