Vineri, 7 August 2020

Opinia Opinia ta contează! Fă-o cunoscută!

stiri interne
stiri interne

TransCrede

08.10.2013 ·Scris de: in Proza,eseu

     Paul păşea tăcut pe plaja pustie, pescăruşi acompaniau spartul sacadat al valurilor. Era singur cu gândurile lui, era prizonierul unui interior inundat de controverse.
Era tulburat de apariţia de ieri, de înfăţişare, de ochii ei pătrunzători, de asemănarea cu el, cu intimitatea lui. Era uluit, era îngrozit, disperat, nici nu ştia unde s-o caute. Se uita…speriat în spate, se uita în el. Era cu el, dar n-o vedea, o simţea doar.

Ar fi vrut să-şi vorbească, se căuta şi nu se găsea. Se uita pe litoralul trist, printre scoici, murdării şi leşurile aduse de valuri, şi nu nu se regăsea nu era, asta îl îngrozea şi mai tare. Poate că cadavrul propriei existenţe i-ar fi adus liniştea, i-ar fi dat explicaţia a ce se întâmplă cu el.

Era tulburat, se uita la urmele lăsate pe plajă, se pipăia, se pălmuia, se simţea, şi totuşi ceva în el îi spunea că este mort. Nu știa ce căuta, nu știa încotro se îndrepta, bântuia ca o fatomă printre leșurile de la malul mării.
Zări câțiva trecători, o perche de îndrăgostiți, câțiva sportivi ce alergau și mai mulți pescari ce-și aruncaseră mulțimea de pești în chirhanua uriașă. Mirosul de leșuri în descompunere combinat cu cel de pește și alge moarte îi ciupeau nervii întinși.

Fugi către pescari, dar rămase consternat, aceștia nu-l vedeau, nu-l auzeau. Se îndreptă speriat spre îndrăgostiți, aceștia parcă ar fi văzut ceava, ar fi simțit ceva, că au pleacat de acolo ciudat de repede.

Realizase, era mort, dar nu-și putea explica ce este acum, unde este și ce se va întâmpla cu el. Deodată strălucirea soarelui îl deșteptă. Strigătul ascuțit al unei femei ce-și certa copilul, vocile și râsetele îl treziră. Era transpirat, era speriat, visase ? ce se înrâmplase oare cu el. Realiză că este în concediu, dar amintirea cu plimbarea pe plajă, cu leșurile cu chipul lui, cu leșurile ce pluteau în legănatul sinsistru al valurilor. Și groaza cea mai mare fu atunci când simți acea ceva ce o simțise și pe plajă, acea fiară tainică și nevăzuta.

Oamenii radeau, se distaru, țipau, alergau și se bălăceau fericiți, soarele ardea și marea le uda corpurile brozate. Copiii făceau castele și cetăți, și încercau să-și ferească fortificațiile de valurile rele ale mării.
Paul nu era în apele lui, simțea o chemare, un îndemn, dar totul era nedefinit, fără contur, fără consistență, era ca o părere surdă ce plutea confuz în mintea lui. Dar tocmai asta îl îngrozea și mai tare.

Oamenii își scuturau cearfurile, strângeau șezlongurile și se grăbeau. Începuse ploaia și răpăiala de vară îi gonea. Numai Paul rămase tăcut în ploaie, era singur pe plaja pustie, era la fel ca în vis, cu o singură dosebire, în vis nu ploua, dar în rest totul era aproape identic. E drept că leșurile nu se vedeau, dar le simțea pe aproape, la fel cum simțea și acel ceva ce-l îngrozea.

Zări prin ploaia deasă un barcagiu, ce ajunsese la mal și părea că-l așteaptă. Instictiv se căută de bani, dar nu avea nici măcar un șfanț, era gol și ud, era ca un rahat în ploaie. Barcagiul îl aștepta, și nu-i ceruse nimic, ciudat era că nu-i zărea fața, și numai imaginația lui și spaima îi spuneau că ar putea fi Charon.

Se urcă în barcă și se lăsă dus de ciudatul barcagiu care nu-i aruncase nici măcar o vorbă, vâslea în marea ce se liniștise parcă. Vuietul mării dispăruse, țipătul pescărușilor nu se mai auzea, și ca prin farmec se auzeau numai vâslitul sacadat al barcagiului. Se simțea ciudat, parcă era iarăși în vis, încerca din răsputeri să se trezească, se ciupea, se pălmuia…dar degeaba. Încercă să se ude cu apa din mare, dar mâinile îi intrară adânc fără să poate lua vreo picătură de lichid. Era uluit. Era de-a dreptul speriat, se uita confuz la barcagiu, ar fi vrut să fugă, dar unde și cum ?

Barca plutea, înainta spre amintiri, trăiri vechi, trăiri ce le uitase demult, ce acum îl mușcau și-l duceau spre timpuri trecute, timpuri ce dorise să fie uitate…și care acum îl duceau în ritmul lopeților…
Erau remușcările, ele îi vorbeau, ele îi țipau și acum le recunoștea și-n leșurile ce pluteau și se bălăbăneau aduse de valuri. Le simțea mirosul de putrefacție, și-și simnțea sufletul inundat de regretul faptelor trecute. Toate îl ardeau, răutatea, egoismul, trăirile nocturne, rătăcirile toate îl mușcau și-l făceau să retăiască durerea și spaima de altă dată. Le crezuse uitate, îmgropate, iertate, dar ele se ridicau ca niște șerpi uriași și-l mușcau cu voluptate.

Ar fi vrut să sară din barcă, ar fi vrut să înoate să ajungă la mal. Se ciupea ca să se trezească, dar era speriat, era cât se poate de treaz și de lucid. Ar fi vrut să sară la barcagiu, se codea îi era teamă, simţea ceva ciudat. Ceva îl ţinea nemişcat, se uita, încerca să vadă faţa barcagiului, dar nu vedea nimic, era ca o mască. Se ridică, cu greu îşi ţinu echilibru, se îndreptă spre barcagiu şi-i trase cu putere gluga. Înlemnise, niciodată şi nimic nu-l îngrozise mai mult acum…era el, el însuşi.

Daca ai gasit acest articol interesant, trimite-l si unui prieten
Friend Email
Enter your message


Despre autor:

Eu, eh încă mă lupt cu eu, ne tăvălim amândoi la malul Mării din Sine.

7 comentarii la “TransCrede”

 1. OpenMedia OpenMedia says:

  Aveţi o mulţime de întrebări la care nu aveţi răspunsuri. Vă recomand să căutaţi pe net „The man from Earth”.S-ar putea să vă liniştească. :P

 2. Mulţumesc…îmi este mai de folos Zbornicul !!!

 3. OpenMedia OpenMedia says:

  îmi pare rău, dar rugăciunile te ajută dacă te ajuţi de unul singur. probabil dvs ştiţi mai multe ca alţii
  http://www.opinia1.ro/sunt-liber/

 4. Eh nu, nu ştiu mai nimic, dar a merge în tine…este mai mult decât a te ajuta…Restul e balast. Lupta…acolo se dă….

 5. nu am citit tot,dar like:P

 6. roxana92 says:

  :-x =D>

 7. roxana92 says:

  =D>

Comentaţi

~X( ~O) x( o:) ^:)^ [-X [-O< I-) >:p >:d< >-) =P~ =D> =; =(( ;;) :wink: :twisted: :roll: :oops: :mrgreen: :lol: :idea: :hi5: :evil: :cry: :arrow: :^o :D/ :?: :-| :-x :-w :-ss :-s :-q :-o :-c :-P :-L :-D :-@ :-?? :-? :-> :-< :-$ :- :* :)>- :)) :) :(|) :( :!: 8-O 8-> 8) (:|

 

Pentru a semna petitia trebuie sa va logati

Daca sunteti utilizator inregistrat va puteti loga in zona Acces

Daca nu sunteti inregistrat va puteti crea un cont aici.