Miercuri, 20 Iunie 2018

Opinia Opinia ta contează! Fă-o cunoscută!

stiri interne
stiri interne

Sunt liber!

31.08.2013 ·Scris de: in Proza,eseu

    „Nu ai voie să ….” Au fost primele cuvinte pe care le-am auzit şi înţeles. Mai târziu un cântec de sirenă mi-a şoptit în ureche „De ce nu” şi o să vezi apoi dacă a fost bine sau nu. Cântecul a fost irezistibil eu fiind slab şi nu eram legat de nimic şi nici urechile nu erau astupate cu ceară, aşa că m-am aruncat cu capul înainte să fac ceea ce îmi era interzis. Apoi a venit pedeapsa pentru că interdicţia trebuia să mă facă să aleg, iar eu am ales să nu o respect. Pedeapsa s-a dovedit a fi viaţa însăşi pe care să o petrec alături de sirena care m-a îmbiat să muşc din fructul oprit. Nici ea nu e de vină era doar o piesă pe tabla de joc a zeilor, care geloşi pe puterea noastră au distrus perfecţiunea sferelor din care ne trăgeam puterea şi ne-au împărţit în două jumătăţi imperfecte care se caută de atunci de-a lungul unei vieţi în care „nu ai voie să” sunt cuvintele care ne îngrădesc viaţa, singurele clipe de libertate fiind doar atunci când ne găsim jumătatea noastră de sferă sau credem că am găsit-o şi visăm la puterea pe care credem că am căpătat-o din nou, dar în scurt timp celelalte jumătăţi care ne înconjoară geloşi pe perfecţiunea noastră căpătată temporar şi prea dresaţi de gelozia zeilor ne întorc cu picioarele pe pământ în lumea în care suntem din nou doar două jumătăţi pedepsite într-un joc al zeilor geloşi pe propriile creaţii şi pe iubirea de care acestea pot fi capabile să şi-o împărtăşească,făcând totul pentru a le da şi lor o fărâmă din ceea ce noi deţinem, iar ei nu au. Pentru a ne distruge această putere zeii ne tot pun piedici şi ne fac să ne supărăm unul pe celălalt, dar ne recăpătăm forţa atunci când moneda de şantaj a zeilor sufletul nostru este armonios împletită cu puterea care ne-a dat-o fructul interzis, puterea gândului, care atunci când reuşim să trecem peste capcanele puse în faţa noastră o folosim împreună şi încet, încet descifrăm din tainele care ne aduc mai aproape de ceea ce zeii se tem că vom obţine şi descoperi ajungând asemenea celor care ne-au creat, dar cu o putere mai mare, cea a sufletului plin de iubire. Poate că nu vom cunoaşte unii dintre noi niciodată gustul libertăţii, dar unul dintre noi o să poată să spună până la urmă: „Sunt liber!”

Daca ai gasit acest articol interesant, trimite-l si unui prieten
Friend Email
Enter your message


Despre autor:

fără ocupaţie şi realizări materiale şi profesionale,un pesimist optimist,care o duce rău bine de tot sau bine rău de tot(încă nu m-am decis),dar mă doresc un fel de ‘gigi contra’ la tot şi la toate,dar nu-mi reuşeşte prea bine nici treaba asta

Site-ul meu: http://opinia1.ro

16 comentarii la “Sunt liber!”

 1. mirceawesome says:

  NU ! Libertatea e un concept inventat tot de noi. Nu cred că poți spune că ești liber decât sub influența unor substanțe care-ți măresc nivelul de adrenalină. Zeii sunt inventați tot de noi , în lipsa unor explicații logice asupra unor fenomene pe care nu le înțelegem. După umila mea părere , libertatea este senzația pe care o simți în momentul în care nu depinzi de alte entități , lucru imposibil în această viață , în această lume.

 2. eşti liber atunci când nu mai ai nici o dorinţă, dar atunci eşti şi puţin mort :P

 3. Libertatea este o convenţie, este acea posibilitate de a te „mişca” între nişte repere stabilite de comun acord cu ceilalţi astfel încât să nu le perturbi interesele şi să nu-ţi perturbe la rândul lor propriile tale interese. Asta în ceea ce priveşte acţiunile noastre. În ce priveşte procesul gândirii – libertatea trebuie să fie absolută; şi, de fapt, aşa şi este. Atât de liberi suntem, incât putem să ne reprezentăm zei, divinităţi, oricum vrem să le spunem şi să creăm convenţii de comportament inter-uman punând în gura acestora regulile de respectare a normelor de convieţuire între oameni.
  Libertatea poate fi privită şi ca o tendinţă spre absolut pe care fiecare om o are în adâncul fiinţei sale. De aici porneşte, cred eu, spiritul vizionar, inventivitatea, îndrăzneala de a privi mai departe decât se vede…
  Iar în ce priveşte motivul pentru care am inventat zeii, lipsa explicaţiei logice este doar unul dintre ele. Să ne gândim la tendinţa spre absolut a omului, nevoia sa de a-şi crea o scară valorică în viaţă. Ştiu că poate sună hilar, dar până şi ateii au nevoie de aşa ceva…

 4. dle mitică,dvs aţi făcut o analiză academică a ceea ce eu doream să fie văzut ca o împotrivire la încercarea multora de a convinge că credinţa este singurul drum de urmat pentru ca un om să poată să-şi atingă ţelul ptr care mulţi îl presupun că a fost creat. atât „sunt liber”,dar şi „zombie” le-am scris în urma unor experienţe cu habotnici,care îl văd pe dumnezeu ca răspuns final la orice se întâmplă sau se va întâmplă, lucru cu care eu nu sunt de acord, nefiind un ateu, dar nici nu pot accepta îndârjirea cu care unii încearcă să convingă că trebuie să…..

 5. Eh, Libertatea nu ţi-o dă nimeni, şi în nici într-o societatea n-o să fi liber. Liber, liber poţi să devi decât tu însuţi…dacă te învingi pe tine însuţi !!! Şi ăsta…e primul pas…pe Cale.

 6. Cosmin Ionut says:

  frumos eseul!

 7. like

 8. royalesoldier says:

  Totuși, după cum se știe adevărata libertate vine în sfera autorității. Doresc să ridic o întrebare, care a fost și este cea mai mare robie a omului? Să fie oare una de ordin politic? Comunismul și dictatura? Una socială? Stăpân și vasal, moșier și slugă? Robia dorințelor? Ce poate fi? Cred că cea mai gravă robie a omului este robia păcatului. Și, deci prin urmare, eliberarea din această robie aduce adevărata libertate, cea mai mare libertate. Libertate sub autoritate, altfel nu mai e libertate. De ce zic robia păcatului? pentru că este evident că cele mai mare rele se întamplă datorită răului în lume. Răul natural? Cutremure, Uragane, Inundații, Foamete, Boli? Da…acestea sunt rele care provoacă atâta suferință..dar răul moral(crima, războaiele,avorturile,violurile,tâlhăriile) acestea ne spun statisticile că sunt cauza a peste 80% a suferinței și a răului din lume. Dictatura lui Stalin, Mao Tzedong, sau Adolf Hitler, a ucis sute de milioane de oameni, mai mult decât a făcut răul natural, probabil în tot timpul. Ce ne spune asta? Că problema fundamentală a omului este păcatul, nautura căzută, coruptă și pervertită de păcat. Libertate? Libertate de ce? Da sunt de acord că religia chiar poate deveni o robie, un idol, un dumnezeu. Dar adevărata libertate vine când este rezolvată adevărata problemă, pe care cei mai mulți o ignoră: păcatul.
  Și sunt de acord cu dvs. domnule Ionescu Miron, că și sistemele religioase au ajuns la manipulare și habotnicie, ce este drept, dar găsim esență și adevăr și în religie, cea autentică bineînțeles.

 9. royalesoldier says:

  Și dacă nu credința aduce omului împlinirea supremă, și îl așează în locul pentru care a fost creat, relația cu, Creatorul, atunci ce altceva aduce? Eu cel puțin nu am experimentat altceva, deși am încercat multe. Și, despre ce credință vorbim? În cine? În ce?

 10. interesant aspectul pe care il subliniati dvs. libertatea de pacat. cred ca chiar dvs. ati spus ca este o treaba relativa si chestia cu pacatul: ce e pacat la unii, la altii nu este! nevoia de a crede in cineva care sa imparta dreptatea in viata de apoi este cum nu se poate mai convenabil pentru a controla masele. adaugati si lipsa educatiei si avem o societate perfecta! nu este cazul in timpurile noastre?daca o sa spuneti asa ceva va indemn sa va mai ganditi o data. sa fi o simpla jucarie programata ca sa ai libertatea de a alege cred ca este cu adevarat implinirea suprema in relatia dintre creator si creatia lui. acum, cine este creatorul si cine creatia o sa aflam fiecare atunci cand timpul o sa se sfarseasca pentru fiecare. eu nu am ajuns asa departe ca dvs. implinirea mea suprema a fost mult mai pamanteana si imediata. cel mai naspa e sa fi intre doua ape. :cry: :lol:

 11. royalesoldier says:

  Da, eu am scris despre faptul că păcatul este relativ.(cum afirmă filozofiile) dar am subliniat cât se poate de clar că eu cred în valori şi adevăruri absolute deci cred şi că păcatul nu este ceva relativ. Şi în legătură cu necesitatea omului de a fi judecat şi a împărţi drept judecata şi respectiv răsplata îmi este greu să cred că omul şi-a creat această teorie. Îmi este greu să cred că omul şi-a creat un Dumnezeu drept şi Sfânt cu standarde atât de înalte şi atât de exigent. Aveţi dreptate cu manipularea maselor, dar mai greu în zilele noastre. Biserica în Evul Mediu efectiv vindea indulgenţe,locuri de veci şi manipula masele. Dar faptul că Biserica s-a folosit de aceat concept al iadului nu este un argument că ea l-a şi inventat. S-a folosit de el cu scopuri greşite dar nu, ni ea este autorul acestui concept. Dacă omul ar fi inventat Dumnezeul creştinismului nu l-ar fi inventat cu siguranţă ca un Dumnezeu Suveran,Atotputernic,Sfânt, care pedepseşte păcatul şi care a ales ca mântuirea,salvarea,fericirea şi eternitatea să fie doar după cerinţele Lui.

 12. roxana92 says:

  :)) =D>

 13. roxana92 says:

  >:d<

 14. Constanța Ferentz 13 says:

  Nu se știe ce este în videoclip. Cică e privat. Liber nu prea ești. Nu se poate, nu ai voie, o să fie mereu cineva care o să-ți pună bețe în roate. Fiindcă așa crede, și fiindcă poate. Ce vrei tu, nu contează, ce drepturi ai? Ba, deloc, fiindcă I se se pare că ești frustrat, și chiar îți spune asta. Te trezești că erai tâmpit și nu ai știut. Așa îți trebuie, cui îi pasă că vrei tu ceva? Trebuie să te conformezi majorități. Libertate? De când îți permiți tu să crezi că ești liber?

 15. OpenMedia OpenMedia says:

  este dust in the wind!

 16. OpenMedia OpenMedia says:

  s-a remediat! :-D

Comentaţi

~X( ~O) x( o:) ^:)^ [-X [-O< I-) >:p >:d< >-) =P~ =D> =; =(( ;;) :wink: :twisted: :roll: :oops: :mrgreen: :lol: :idea: :hi5: :evil: :cry: :arrow: :^o :D/ :?: :-| :-x :-w :-ss :-s :-q :-o :-c :-P :-L :-D :-@ :-?? :-? :-> :-< :-$ :- :* :)>- :)) :) :(|) :( :!: 8-O 8-> 8) (:|

 

Pentru a semna petitia trebuie sa va logati

Daca sunteti utilizator inregistrat va puteti loga in zona Acces

Daca nu sunteti inregistrat va puteti crea un cont aici.