Duminica, 7 Iunie 2020

Opinia Opinia ta contează! Fă-o cunoscută!

stiri interne
stiri interne

PARADISUL NATURAL DELTA DUNARII

02.06.2014 ·Scris de: in Turism-sfaturi practice

deltaUn paradis natural se intinde la varsarea Dunarii in Marea Neagra, acolo unde fluviul isi incheie lunga calatorie de 2860 km (1788 de mile) de la izvorul sau din Muntii Padurea Neagra din Germania.

Secole de-a randul, suprafata Deltei s-a extins datorita malului adus de fluviu, formandu-se astfel o retea de canale, de lacuri, de insule acoperite cu stuf, de paduri tropicale, de pasuni si de dune de nisip care acum acopera o suprafata de aproape 5640 km2 (2200 de mile patrate).Acest incredibil taram al apelor adaposteste peste trei sute de specii de pasari si nenumarate specii de pesti, de la sturioni la crapi si bibani, in timp ce varietatea de 1150 de specii de plante cuprinde de la liane impletite pe trunchiurile copacilor in padurile de stejar pana la nuferi.

Nu e deci de mirare ca UNESCO a desemnat Delta Dunarii ca fiind o „Rezervatie a Biosferei”.

Liniste deplina intr-o fractiune de secunda
Timp de cinci mii de ani, o mica comunitate a trait in deplina armonie cu extraordinarul ecosistem al Deltei, castigandu-si existenta din pescuit, cresterea animalelor si din recoltarea stufului.

Satele, unde singurele cai de acces sunt canalele care le strabat, par a fi neatinse de trecerea timpului.

Ca vizitator, puteti explora cu barca acest uimitor refugiu natural de o liniste si un calm depline, aceasta experienta facandu-va sa va imaginati ca ati patruns intr-adevar in paginile unui reportaj din revista National Geographic.

Explorarea Deltei
Punctul de plecare pentru o aventura in Delta este de obicei Tulcea, un oras aproape la fel de vechi ca si Roma, situat in apropiere de locul unde Dunarea se desparte in cele trei brate principale, deci unde incepe lunca.

In Tulcea veti gasi hoteluri moderne si muzee de Stiinte naturale ale Deltei. Orasul se afla la o distanta de 71 km (45 de mile) de Sulina, o asezare aproape la fel de veche, aflata la celalalt capat al bratului Sulina.

Intre aceste doua puncte se pot face croaziere, in timpul carora turistii pot admira, de pe confortabilele punti ale vaporaselor, flora, fauna si satele Deltei.

Rezervatiile naturale
Optsprezece rezervatii protejate si zone „tampon” sunt raspandite pe tot cuprinsul Deltei.

Puteti ajunge la ele strabatand canale inguste, trecand pe langa plauri acoperiti cu stuf si pe langa paduri, prin locurile in care pelicanii si cormoranii se aduna ca sa prinda peste.

Daca doriti sa explorati acest tinut salbatic in liniste, inchiriati o barca cu vasle si plimbati-va pe canalele cele mai mici. In acest scop, veti avea nevoie de un permis eliberat de rezervatia Biosferei.

Minunile salbaticiei
Daca va opriti intr-un sat de pe malul apei, veti descoperi pescarii gatindu-si propria versiune a borsului rusesc la foc in aer liber.

Cei care au gusturi mai rafinate pot incerca heringul de Dunare, crochete de morun sau nisetru prajit, care pot fi insotite de savuroasele vinuri locale Aligote, Muscat sau Merlot, in restaurantele din Tulcea sau Sulina.

Acest tinut salbatic al apelor va face sa descoperiti multe lucruri uimitoare. O excursie in Delta va ramane o amintire de neuitat din toate punctele de vedere.

Daca ai gasit acest articol interesant, trimite-l si unui prieten
Friend Email
Enter your message
Tags: ,

4 comentarii la “PARADISUL NATURAL DELTA DUNARII”

  1. articolul seamana foarte mult cu un articol publicat pe alt site.va reamintim ca descoperirea copierii unor articole de pe net fara a preciza sursa, numele autorului si un comentariu care sa justifice atentia acordata subiectului poate duce la inchiderea contului si pierderea tuturor creditelor, plagiatul si icalcarea drepturilor de autor nefiind incurajate de acest site.

    http://www.opinia1.ro/plagiatul-la-romani/ [-X

  2. in curand delta o sa fie asfixiata de pet-uri daca se va reusii asfaltarea drumurilor pana acolo, dand posibilitatea hoardelor de grataragii de sfarsit de saptamana sa/si bea berea ce asorteaza micul traditional,iar vraja cu locurile de gratar amenajate este demonstrata de ceea ce vedem dupa fiecare sfarsit de saptamana in locurile astfel denumite. si in acest moment sunt destui nesimtiti care coboara din 4×4 care ii aduce pana acolo si arunca gunoiul propriu caruia nu-l pot lua la intoacere in pretioasa masina. x(

  3. PAUL CHESCU PAUL CHESCU says:

    Eu, chiar nu mi-aș dori „asfaltarea” Deltei, oricât de mulți bani ar produce aceasta…e un paradis pe care să-l exploreze doar cei cu adevărat iubitori de natură, fără pet-uri, fără grătare!!!…Cred-că va fi nevoie de o lege foarte dură în viitor vizând excursiile în deltă, pentru că noi, românii, suntem de-o nesimțire incomensurabilă, cred-că aici ocupăm prima poziție în lume!… În zona unde locuiesc eu, edilii umblă cu drujba, deja mai mulți tei au fost tăiați…, acum cică ar mai fi marcați vre-o 500 de copaci, pregătiți și ei pentru drujbă, sper să nu fie adevărat!…

  4. roxana92 says:

    e foarte frumos in delta :-x :)

Comentaţi

~X( ~O) x( o:) ^:)^ [-X [-O< I-) >:p >:d< >-) =P~ =D> =; =(( ;;) :wink: :twisted: :roll: :oops: :mrgreen: :lol: :idea: :hi5: :evil: :cry: :arrow: :^o :D/ :?: :-| :-x :-w :-ss :-s :-q :-o :-c :-P :-L :-D :-@ :-?? :-? :-> :-< :-$ :- :* :)>- :)) :) :(|) :( :!: 8-O 8-> 8) (:|

 

Pentru a semna petitia trebuie sa va logati

Daca sunteti utilizator inregistrat va puteti loga in zona Acces

Daca nu sunteti inregistrat va puteti crea un cont aici.