Joi, 20 Februarie 2020

Opinia Opinia ta contează! Fă-o cunoscută!

stiri interne
stiri interne

O scurtă bibliografie a lui Tit Simedrea

22.12.2015 ·Scris de: in Biografii

tit simedrea b    Tit Simedrea s-a născut la data de 4 septembrie 1886 în comuna Naipu, judeţul Giurgiu. A urmat Seminarul Nifon,apoi Facultatea de Teologie din Bucureşti şi Facultatea de Drept din Iaşi, în paralel. După ce a finalizat ambele facultăţi a urmat la cursuri de specializare în Franţa. A fost hirotonit ca preot de mir în parohia Prunaru, judeţul Teleorman pentru ca apoi să slujească în comuna Blejeşti şi Movila Periş din judeţul Ilfov. Între anii 1923 şi 1925 a ocupat funcţia de director al Cancelariei Sfântului Sinod. După ce a murit soţia s-a hotărât să se retragă într-o mânăstire. S-a călugărit în anul 1924 la mânăstirea Cernica iar în data de 11 decembrie 1935 a fost ales mitropolit al Bucovinei. A fost un mitropolit activ în viaţa culturală a provinciei şi a scris o carte numită:Pripealele lui Filotei de la Cozia.
Un moment important a fost participarea mitropolitului la întâlnirile grupului „Rugul aprins”. În anul 1944 el i-a invitat pe Sandu Tudor şi pe membrii grupului de la Antim , în Cernăuţi, pentru ca să asiste la un ciclu de conferinţe. Aceste conferinţe au fost organizate sub denumirea de„Şapte zile de priveghere” între 1 şi 8 august. Invitaţii au fost găzduiţi în reşedinţa mitropolitană iar animatorul grupului a fost Tit Simedrea. Sunt autori care consideră că această retragere a dus la coagularea viitorului grup din Cernăuți. Ea a fost organizată sub patronajul sărbătorii „Schimbarea la Faţă a lui Hristos”. S-au ţinut conferinţe pe diferite teme una dintre ele fiind problema spiritului uman, toate conferinţele fiind cu publice.
În cele şapte zile au fost discutate temele asemănătoare cu cele care au fost parcurse la întâlnirile ulterioare. Chiar şi personajele au fost comune. Printre participanți s-au numărat: Sandu Tudor, Alexandru Mironescu, Anton Dumitriu, Paul Sterian, Constantin Noica, Petru Manoliu, Benedict Ghiuş, Nicolae M. Popescu, Mac Constantinescu, Paul Sterian., Matei Alexandrescu, Paul H.Stahl (cel mai tânăr participant), H.H.Stahl. Fiecare zi a fost împărţită între: liturghie,timp de meditaţie şi rugăciune personală, sesiune de comunicări(dimineaţa şi după-amiaza),discuţii deschise(înregistrate de un stenograf).

După micul dejun s-au retras într-o sală unde unul dintre ei a vorbit pe o anumită temă iar ceilalţi participanţi au dezbătut mai departe subiectul propus. Cele mai discutate subiecte au fost: „parabola fiului risipitor” şi „religiozitatea ţăranului. După ce masa a fost servită, au participat la slujbele desfăşurate în capelă. În vederea popularizării acestor conferinţe a fost editat şi un program al conferinţelor. Astfel pe prima pagină a programului erau anunţate scopul întâlnirii iar în a doua pagină se anunța programul conferinţelor. Programul a început cu următorul text:<>
Concret programul conferinţelor a respectat următoare structură: Prima conferință a fost susținută de Sandu Tudor. Duminică, 1august, Nicolae M.Popescu a susţinut conferinţa numită ”Calendar şi priveghere”, iar Alexandru Elian conferinţa ”De la icoană la duhovnicie”. Luni, 2 august Alexandru Mironescu a susţinut conferinţa cu numele ”Moaştele Sfântului Ştefan şi veşnicia trupului”. Marţi, Anton Dumitriu a vorbit publicului despre ”Cunoaştere şi asceză”. A doua zi Paul Sterian a conferenţiat pe tema”Cei şapte tineri din Efes şi dovezile Învierii”. Joi,5 august,Filozoful Constantin Noica a susţinut conferinţa cu numele”Patos şi Patmos”. Urmată doua zi,de către Petru Manoliu cu tema ”Schimbarea la faţă şi frumuseţea izbăvitoare”.Sâmbătă au conferenţiat H. H Stahl(nu se ştie titlul conferinţei sale)A fost urmat de către Benedict Ghiuş(”Duhovnic şi tămăduire”). Sandu Tudor a încheiat ciclul conferinţelor cu tema sa”Rugăciunea inimii şi Sfânta Isihie”. A fost păstrată şi „stenograma discuţiilor” purtată de către Tit Simedrea, Constantin Noica, Alexandru Mironescu și Sandu Tudor. Unul dintre textele lui Constantin Noica a fost publicat (“Cunoaştere şi asceză”). În caz contrar nu am fi putut ştii titlul acestei conferinţe.Discuţiile întregi ale acelei întâlniri sunt şi astăzi păstrate în Biblioteca Sinodului. De aici au început marile prietenii şi marea aventură spirituală a intelectualilor menționați. De exemplu, Alexandru Mironescu, într-un interogatoriu,a recunoscut că la Cernăuţi s-a împrietenit cu Benedict Ghiuş. Majoritatea cercetătorilor şi majoritatea participanţilor, consideră drept întâlnirea fondatoare, întâlnirea de la Cernăuţi. După ce s-a retras din funcţie şi odată cu instalarea regimului comunist i-a fost impus domiciliul forţat la Schitul Darvari din Bucureşti. A murit la data de 9 decembrie 1971.

Daca ai gasit acest articol interesant, trimite-l si unui prieten
Friend Email
Enter your message


Despre autor:

pasionata de carti si de scris, absolventa a Facultatii de Istorie

Tags: ,

2 comentarii la “O scurtă bibliografie a lui Tit Simedrea”

  1. roxana92 says:

    =D> :) ^:)^

Comentaţi

~X( ~O) x( o:) ^:)^ [-X [-O< I-) >:p >:d< >-) =P~ =D> =; =(( ;;) :wink: :twisted: :roll: :oops: :mrgreen: :lol: :idea: :hi5: :evil: :cry: :arrow: :^o :D/ :?: :-| :-x :-w :-ss :-s :-q :-o :-c :-P :-L :-D :-@ :-?? :-? :-> :-< :-$ :- :* :)>- :)) :) :(|) :( :!: 8-O 8-> 8) (:|

 

Pentru a semna petitia trebuie sa va logati

Daca sunteti utilizator inregistrat va puteti loga in zona Acces

Daca nu sunteti inregistrat va puteti crea un cont aici.