Miercuri, 8 Aprilie 2020

Opinia Opinia ta contează! Fă-o cunoscută!

stiri interne
stiri interne

Mancatorii de cartofi

21.03.2014 ·Scris de: in Cultura

Este un tablou al lui Van Gogh din perioada sa de inceput, adica pe la 1885.
As spune ca este o hruba in care napastuiti ai soartei infuleca niste cartofi. Nu prea vedem nici intre ei sentimente “nobile” – la prima vedere barbatul din centru ii ofera femeii cu boneta din stanga lui un cartof – dar daca te uiti mai bine ii vezi expresia senina ca va hali cartoful. Era pictorul framantat? asa s-ar spune dupa intunericul acestei bucatarii, dupa grotescul unor figuri – in special cel din stanga. Si totusi … privirile lor nu sunt senine si nici “optimiste” dar exista viata in ochii lor. O viata pe care o stiu grea – in ochii mancatorilor de cartofi de azi citesti grija muncii necontenite de maine dimineata si din toate diminetile si dupa amiezele vietii lor. Dar pe fata lor cu trasaturi voit namoloase si exagerate vezi o expresie de calm care nu este abrutizare, vezi niste pete albe de culoare ce inseamna ziua de maine. Convingerea mea este ca ei nu s-ar fi apucat de manele, chiar daca si asta este un strigat de neputinta (‘melodios” ce-i drept). In definitiv mancatorii de cartofi nu sunt neputinciosi si nici nu se simt asa.
Un alt tablou, de data aceasta realizat in 1889,pare de o serenitate nesfarsita.
http://www.vggallery.com/painting/f_0612.jpg
Dar…este ceva imobil, trist si pierdut dupa linia orizontului in frumosul albastru unduitor din aceasta panza. Este tot nisipul ala greu (chiar si cu smoala prin el) ce ni-i se aduna in suflet dar pe care numai unii dintre noi (si Van Gogh in cazul acesta) il “exorcizeaza”. Acest tablou este frumusetea regretului ca viata ta este apasatoare dar plina de intamplari misterioase care imbraca forma peisajului pe care il vedem zilnic. O noapte cu cerul fugind pe langa noi si stele patrunzatoare ca urma colorata a amintirilor noastre.

Daca ai gasit acest articol interesant, trimite-l si unui prieten
Friend Email
Enter your message

Comentaţi

~X( ~O) x( o:) ^:)^ [-X [-O< I-) >:p >:d< >-) =P~ =D> =; =(( ;;) :wink: :twisted: :roll: :oops: :mrgreen: :lol: :idea: :hi5: :evil: :cry: :arrow: :^o :D/ :?: :-| :-x :-w :-ss :-s :-q :-o :-c :-P :-L :-D :-@ :-?? :-? :-> :-< :-$ :- :* :)>- :)) :) :(|) :( :!: 8-O 8-> 8) (:|

 

Pentru a semna petitia trebuie sa va logati

Daca sunteti utilizator inregistrat va puteti loga in zona Acces

Daca nu sunteti inregistrat va puteti crea un cont aici.