Vineri, 18 Septembrie 2020

Opinia Opinia ta contează! Fă-o cunoscută!

stiri interne
stiri interne

Lui Mamona numai blestemele din moliftele Sfantului Vasile cel Mare

19.10.2013 ·Scris de: in Religiile lumii

Parintele Nicolae Steinhardt: Cu STATUL MAMONA nici o legatura, oricat de mica – nici asupra punctelor comune. Lui Mamona numai blestemele din moliftele Sfantului Vasile cel Mare

Legat de cezar, iata ce ne spunea parintele Nicolae Steinhardt (Nu va puneti semnatura alaturi de a diavolului nici pentru a recunoaste ca exista Dumnezeu):
– “Dati deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului si lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu” (Mat. 22, 21; Marcu 12, 17; Luca 20, 25).
Fraza e clara si regimurile totalitare, adaugandu-i si Rom. 13, cer credinciosilor sa le dea ascultare si respect. Iar multi crestini, care-si confunda religia cu prostia, sar si ei sa le aprobe: “e text!”.

Numai ca nu citesc atent. Dam Cezarului – se talmaceste: Statului – ce este al sau, daca e in adevar stat si se poarta in consecinta. Cand statul (Cezar) se indeletniceste cu ale lui, cu intretinerea drumurilor, mentinerea ordinei, canalizari, transporturi, apararea tarii, administratie si impartirea dreptatii, i se cuvine respectul si tot ce este al sau: impozitul, serviciul militar, civismul. Atunci insa cand Statul nu mai e Cezar ci Mamona, cand regele se preface in medicine-man si puterea civila in ideologie, cand cere adeziunea sufleteasca, recunoasterea suprematiei sale spirituale, aservirea constiintei si procedeaza la “spalarea creierului”, cand fericirea statala devine model unic si obligatoriu, nu se mai aplica regula stabilita de Mantuitor, deoarece nu mai este indeplinita una din conditiile obligativitatii contractului: identitatea partilor (lui Cezar i s-a substituit Mamona). Mantuitorul nu numai ca n-a spus sa dam lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu si lui Mamona ce este a lui Mamona, ci dimpotriva (Mat. 6, 24; Luca 16, 13) a stabilit ca nu poti sluji si lui Mamona si lui Dumnezeu. Cand pe scaunul de domnie lumeasca sta un Cezar, indemanarea nu este interzisa si Biserica, de-a lungul veacurilor, si-a avut politica ei. Dar cand politica incape pe mainile Celuilalt, se aplica regula vaselor engleze care faceau piraterie sub pavilion strain: deindata ce bastimentul inamic deschidea focul, era inaltat steagul national. Cezarului, cele cuvenite. Cu Mamona nici o legatura, oricat de mica – nici asupra punctelor comune. Lui Mamona numai blestemele din moliftele Sfantului Vasile cel Mare.
Iata acum si ce putem citi laText remarcabil despre APOCALIPSA – VIZIUNILE STARETULUI ANTONIE:
Intrebat fiind:
„Iertaţi-mă, părinte Antonie, dar cum rămâne cu cuvintele Apostolului despre putere şi despre supunerea în faţa ei?“
Sateretul raspunde:
„E-e-eh, suflete al meu – a zis stareţul. Dar Apostolul Petru n-a fugit el, oare, din Roma, când L-a întâlnit Mântuitorul? Dar pe Apostolul Pavel nu l-au salvat oare într-o coşniţă, dându-l jos de pe zid? Ce are a face aici acceptarea realităţilor şi opunerea satanismului? Ce să-ţi aduc eu exemple – aminteşte-ţi de marea muceniţă Ecaterina, sau de marele mucenic Gheorghe. Supunerea e posibilă doar în lucrurile ce ţin de puterea laică – să-ţi faci meseria, să nu faci răscoale armate. Dar şi aceasta, după cum vede fiecare. Fraţii Macabei sunt un exemplu bun de folosire a forţei împotriva celor ce-L insultă pe Dumnezeu şi tot ce este Dumnezeiesc. Dacă apuci drumul smereniei prosteşti, aşa şi vei începe a pune întrebări despre proslăvirea în rândul sfinţilor a lui Alexandru Nevski, biruitorul, şi a lui Dimitrie, cel care i-a prăpădit pe tătari pe câmpia Kulikovo. Întrebările ca întrebările, dar de proslăvit, i-a proslăvit Dumnezeu! Eu, când aud asemenea întrebări „evlavioase”, îmi amintesc de viaţa Sfântului Vasile cel Mare şi a Cuviosului Iov de la Poceaev, făcătorul de minuni. Ce vreme înfricoşătoare le-a dat Dumnezeu pentru viaţă. Ei, şi ce? Nu s-a rugat, oare, Sfântul Vasile să moară împăratul Iulian? Văd că vrei să spui că Iulian a fost un apostat, dar era împărat şi împărat legitim, bagă de seamă!
Oare nu de frică pentru comoditatea noastră ne rugăm pentru „puterea” satanică?!
Şi doar Dumnezeu a arătat că Sfântul Vasile a avut dreptate – lui Iulian i s-a tras moartea nu de la o arma pământească, ci a fost străpuns de lancea unui soldat ceresc. Dar Cuviosul Iov a făcut compromisuri cu polonezii? Nu, el a luptat cu ei şi cu acoliţii lor în fel şi chip. Nici de judecăţi nu s-a ferit dreptul! Dar tu-mi spui de putere! Lucrarea lui Dumnezeu trebuie să se facă cu chibzuinţă. Dacă în relaţiile de putere, perechea şef-subaltern ar însemna doar atotputernicia unuia şi adânca smerenie a celuilalt, n-ar mai fi nevoie de Sobornicitatea Bisericii. Dar dacă n-ar fi Sobornicitatea, n-ar mai rămâne Biserica nici Ortodoxă – de câte ori s-a întâmplat ca cel care era în adevăr să fie un singur om, în timp ce ierarhia superioară era în erezie?! Ce să mai vorbim despre puterea laică – mitropolitul Filip şi patriarhul Nicon, de exemplu. Şi aceşti drepţi, însetaţi de adevăr, sunt proslăviţi ca sfinţi: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigore Teologul, Cuviosul Maxim Mărturisitorul, Cuviosul Iosif Voloţki, dar parcă poţi să-i enumeri pe toţi.Dar mai trebuie ţinut minte că, luptându-se pentru curăţenia credinţei, ei, Sfinţii Părinţi, singuri erau împlinitori plini de râvnă ai Legilor lui Dumnezeu.Supunerea smerită în faţa oricărei puteri îi convine celui care nu este atras de viaţa după Cuvânt. Pentru că drumul mărturisirii, chiar dacă e pe undeva şi aşternut cu roze, neschimbat, după „Osana…“, va răsuna şi „Răstigneşte-L,răstigneşte-L“. Această incomoditate va servi drept motiv pentru justificarea de sine şi primirea antihristului – ştiinţă avem, dar raţiunea s-a întunecat din cauza păcatelor.
Adică, dacă orice putere e de la Dumnezeu, ne-om supune şi antihristului, n-avem încotro. Şi încă vor adăuga că toate se fac cu voia Domnului. De aceea, se şi spune că se va întrona necuratul în orice biserică şi niciun cuvânt despre cei care au slujit acolo mai înainte. Ţine minte exemplul marelui stareţ, făcătorul de minuni de la Sarov. Câte icoane avea el? Una. Cărţi?Vreo zece. Dar a dobândit mare slavă, şi nu de la oameni, ci de la Dumnezeu.Acum toţi au pe-acasă iconostase, rafturi întregi de cărţi, numai că nu se săvârşeşte fapta cugetată!
Mulţi ascultă, dar puţini aud, părinte.„

Daca ai gasit acest articol interesant, trimite-l si unui prieten
Friend Email
Enter your message


Despre autor:

Eu, eh încă mă lupt cu eu, ne tăvălim amândoi la malul Mării din Sine.

16 comentarii la “Lui Mamona numai blestemele din moliftele Sfantului Vasile cel Mare”

 1. pornind de la primul enunţ al dvs. şi de la cum se comportă statul nostru atunci banii pe care îi primeşte bor de la statul român ar fi cu mult mai mult decât o legătură,ci chiar o susţinere a lui mamona cel pe care atât de des îl pomeniţi cu diferite ocazii, mai mult sau mai puţin justificat

 2. Dumnezeu este Bun, numai ele este Bun în adevăratul sens al cuvântului. Creştinii trebuie să ierte, să-L iubească pe Dumnezeu din tot sufetul lor, şi pe aproape mai mult de cât pe el însuşi.

  Nu, nu domnle Ionescu, nu, răul nu a fost creat de Dunmnezeu. Dumnezeu a creat o superbitatea, un înger de lumină, luceafărul de dimineaţa. Lucifer nu avrut dragostea, a vrut să fie asemenea cu Dumnezeu, cu acela care l-a creat aşa frumos. Dumnezeu şi-a luat ochii de la el, şi fără Dumnezeu…s-au prăbuşit în haos. Nu i-a luat nimic lui Lucifer, nici lumina…dar care s-a întunericit, şi toate calităţilr de arhanhhel, pentru că era asemena arhanghelilor Mihail şi Gavril.

  Numai că nu numai lucifer nu vrea să ceară iertare, să se căiască şi să intoarcă la Tatăl său…dar Îl urăşte…și urăște toată creația lui Dumnezeu. Se spune…că o secundă dacă prin absurd tot universul ar fi distrus în câteva secunde de lucifer.
  El..se înrăiește și urăște…și este răul absolut. Este blestemat și va fi blestemat în veci…pentru că asta îți dorește.

  Oamenii lui Mamona au ajuns și la Bor, peste tot, numai că totul este sub control, și poate numai așa…vor dispărea și căldiceii.

 3. propun în lumina celor spuse pe căldicei să-i punem la cald pe ruguri şi să eliminăm răul pregătindu-l pentru focul etern de care nu o să aibă parte drept credincioşii.Întotdeauna pentru mine este un dacă. Dacă răul este atât de rău pentru toată creaţia.de ce i se mai permite de Creator să existe în continuare? Care este rolul lui adevărat de nu este distrus definitiv şi trebuie să existe în permanenţă ameninţarea unei bătălii al cărui rezultat este ştiut, dar cu încăpâţânare nu este evitată prin distrugerea răului, ci este ţinută toată lumea în suspans?

 4. Totul se petrece azi, nu ştiu dacă vorbesc Cu Margareta, Cami sau chiar cu Woland, azi Lucifer a căzut, iar ogorul este cu grâu şi neghină, seara va fi secerişul.

  Oricie se poate întoarce, nimeni nu este condamnat, dar fiecare este liber…chiar să-i întoarcă fundul Lui Dumnezeu, să preacă şi să chefuiască…să fie stăpînul lumi…să fie conte Davignon…

 5. cine e margareta şi woland? pentru că numele şi fotografia sunt destul de clare şi nu se ascunde nimeni în spatele lor. pentru unul care este creştin şi preţuieşte adevărul nu este de ajuns atâta sau trebuie să mă dau stafie pentru a spune ce cred?

 6. Eh, fii sigur că a fi creștin însemnă cu totul și cu totul alceva, și nu trebuie folosit aceste sens peiorativ. Oricum domule Ionescu, m-am întors și discut cu dumnevostră printr-un spectu… Cami, poate din cauza asta mai sunt aici…

  Sunt convins că ați auzit, ați cititit cartea lui Bulgakov, Maestrul și Margareta ? Eh, dacă nu, v-o recomand cu căldură (şi cu invidie…pentru că o vă lăsaţi dezvirginat de o aseamănă capodoperă. Oicum după asemenea act…o să aveţi un alt mers în societate. Apoi…sunt convins că Woland vă va întîmpina…

 7. cred că o să mor virgin, fiind un laş incorigibil am fugit întotdeauna de poveştile de viaţă ale altora.capodoperele de natură psihologică sau care tratează problemele societăţii în diferite stadii nu m-au atras niciodată.îmi este de ajuns viaţa pe care o duc. nu am nevoie de filozofia de viaţă a altora pentru a pentru judeca de unul singur diferite situaţii, mai puteţi adăuga la lunga listă de păcate şi îngâmfarea. :P

 8. Eh, acum pe vremea netului a citi este şi pare ceva desuet. Par mai la îndemână să întrebi şi să-ţi spună nenea Goagle totul, şi aşa virgin devii enciclopedie, aşa este domnule Ionescu…
  Numai că plăcerea lecturii, al mirosului inconfundabil al tiparului, a intrării definitive în lectură, cu pesonajele şi trimiterile, cu relaţiile cu psihologia pesonajului, trăirile, dragostea şi mânia, eh domnule Ionescu, eh…toate astea nestul le dă ca un ghiveci, prost şi mediocru. Şi numai cititnd …îţi vei da cât de superdicial şi nărod este domnul Goagle.

  Bulgakov, eh, clasicii ruşi, m-au fascinat şi mă facinează. N-aş vrea să spun numai de Dostoievski,Cehov, Tolstoi, Turgheniev.

  Bukgakov în Maestrul şi Margareta, încearcă cumva ca prin existenţa răului a iluzionistului Woland există şi Dumnezeu.
  Dar…putem face politică dar nu şi să vorbim de Margareta…nu-i aşa maeste ?

  Ești oare îngânfat domule ? Că eu sunt stupid, prost…delăsător asta aşa este, de 3 tastattura îmi face probleme…şi mă tot duc s-o repar…Căteodată trebuie să bat şi de 5 ori pe-o literă ca să apară…

 9. mai rău decât un fanatic religios este un fanatic religios care a şi citit clasicii ruşi.cred că o să cedez în faţa argumentelor dvs.,indiferent care ar fi acelea şi mă predau în faţa erudiţiei şi credinţei şi rămân să folosesc unealta google pentru a mai recupera din ceea ce nu am citit şi să rămân un virgin în privinţa misterelor pe care dvs le ştiţi şi eu nu vreau să le aflu. ;)

 10. Eh domnule Ionescu, mă uit aşa cum mergi şi trebuie să-ţi spun ceva, eh nu aşa plăcut, sau poate dimpotrivă, nimeni nu moare virgin mey, viaţa ţi-o va trage, sau poate te va iubi domnul Goagle, eh…aventurierule.

  Cât despre fanatism, eşti departe, poate felul meu vulcanic, coleric….dau aspectul unui fanatism. Încerc să fiu creştin, sunt un păcătos şi mă lupt cu persoana mea ingrată…dar caut,caut dragostea.

  Despre clasicii ruşi, nu fii naiv domnule Ionescu, nu au nici o legătură cu sistemul sovietic. Si dacă iti place Schiller sau Ghoete eşti fanatic hitlerist ?

 11. Eu vă sfătuiesc să citiţi, îmi veţi mulţumi, nimic nu poate fi mai adevarat şi mai magnific…decât să simţi personajele, să intri in psihologia autorului şi să plimbi in tablourile descrise-

 12. Eh, domnule Ionescu, toţi suntem bolnavi de oameni, cred că este greu explicat termenul pe care l-am foloisit. Eh, toţi de la împărt, cerşetor, toţi …suntem puşcăriabili…nu trăim ca-ntr-un film porno, ci existăm într-o celulă mai mult mai puţin aranjată căruia îi spunem casă, şi într-o grămadă de celule, un pentitenciar căruia îi spunem societate şi pentru care trebuie să muncim ca să ne umple gamela.

  De trăit, fiecare din noi trăim nu afară, ci înăuntru, nu înăuntru puşcăriei ci înăuntru nostru…prin puţinele clipe pe care le-am dat şi sacificat apropiaţilor noştrii şi care ne-au eliberat de condiţia noastră.

  Eh, eh Cami, dragostea te eliberează, te spală, te face bun, bun cu colegii de puşcărie, cu paznici tăi, te face liber. Eşti ca o pasăre,ca un spirit ce transcens. Restul…pornografia, gamele murdare, scenele mărune…sunt doar pierderi…nu trăiri. Cat ai trăit până acum Cami ?

 13. vai vai avi

 14. Florentin says:

  cam aprinse aceste discutii :))

 15. bune argumente

Comentaţi

~X( ~O) x( o:) ^:)^ [-X [-O< I-) >:p >:d< >-) =P~ =D> =; =(( ;;) :wink: :twisted: :roll: :oops: :mrgreen: :lol: :idea: :hi5: :evil: :cry: :arrow: :^o :D/ :?: :-| :-x :-w :-ss :-s :-q :-o :-c :-P :-L :-D :-@ :-?? :-? :-> :-< :-$ :- :* :)>- :)) :) :(|) :( :!: 8-O 8-> 8) (:|

 

Pentru a semna petitia trebuie sa va logati

Daca sunteti utilizator inregistrat va puteti loga in zona Acces

Daca nu sunteti inregistrat va puteti crea un cont aici.