Duminica, 7 Iunie 2020

Opinia Opinia ta contează! Fă-o cunoscută!

stiri interne
stiri interne

LUAŢI AMINTE !

29.03.2016 ·Scris de: in Politice

corneliu zelea codreanu     Studentul Corneliu Codreanu, care a omorât pe prefectul de politie din Iasi, Constantin Manciu, a fost achitat zilele acestea de Curtea cu Jurati din Turnu-Severin.

Iatã faptul, peste care o constiintã onestã de om angajat sã judece fenomenele sufletesti ale societãtii din jurul lui nu poate trece la ordinea zilei. O vor face ca de obicei atâtia politicieni elastici, înfãsurati în înteleaptã prudentã si gata sã-si înghitã pãrerea oricând li se cere un cuvânt rãspicat. O vor face probabil si fostii apostoli preschimbati în blânde animale domestice. Cât despre gazetele care se strigã pe Calea Victoriei, aceste admirabile organe ale opiniei publice românesti din zilele noastre, vor avea un rol foarte sumar la examinarea chestiunii. Prea putine vor lansa desigur consideratiile pripite ale unui nationalism de circumstantã, altele vor invoca în mod dogmatic linistea si ordinea publicã pentru ca dupã paravanul lor sã poatã rumega în liniste si mai departe. Cea mai mare parte însã a condotierilor de cernealã, a cãror legãturã cu tara trebuie cãutatã în regiunea stomacului, va avea anumite tresãriri de severã legalitate în fata sentintei de la Severin. Honigmanii si Blumengergii, pentru care apologia crimei e un vechiu impuls profesional, apologetii lui Goldstein, înduiosati de greva foamei în materie de agitatie internationalã, sunt convins cã vor lua de astã datã aere profesorale si coplesiti de o gravã cumintenie burghezã, vor vorbi sau de primejdia sovinismului nostru de rasã sau de ochii strãinãtãtii.

Cunoastem aceastã vastã galerie de luminãtori ai natiei.

În cap cu Nicolae Iorga, monumentala încarnatie a prorocului care si-a mâncat tablele legii, si în coadã cu te miri ce mafiot sgulit dupã un pseodonim din Cronica lui Neculce, toti acesti bãrbati ai liniei drepte nu vor pãtimi de un exces de sinceritate. Lucrul însã nu poate fi lãsat nici pe mânalor ca sã-l escamoteze, nici nu poate fi trecut cu vederea. Oricine îsi dã seama cã aici nu e vorba de o simplã manifestare judiciarã care s-a brodat pe o întâmplare de ordin individual.

Procesul tânãrului student în realitate nu e a lui. El nu s-a început acum si din nenorocire nu se sfârseste aici. E un proces colectiv cu mii de tentacule morale înfipte în crezul multimilor. Miscarea studenteascã, cum s-a mai spus des în Tara Noastrã, e o izbucnire de protestare a instinctului national la noi, un strigãt de afirmare a adevãrurilor organice ale unui neam, nesocotite de inconstienti sau batjocorite de elemente distructive interesate. În prima perioadã de formare a unitãtii noastre de stat, când clasa conducãtoare se lasã rãpitã adesea de lozinci mici si inoportune, când dãrâmarea metodicã a unor intrusi se resimte la toate colturile, prin graiul imaculat al tinerei generatii de intelectuali se propagã dreptul nostru la existentã. Reconstruiti tabloul la lumina unei clipe ! Reamintiti-vã toatã povestea ! De câtiva ani se zbuciumã tinerimea universitarã, înfruntând fulgerele de mânie ale atâtor gazetari de import ! Ca în toate curentele de masã au fost si greseli si exagerãri cu care ne-am întâlnit, fondul însã a apãrut cinstit si purificat de aureola unui ideal. Câti sunt, cu toate acestea, oamenii care au cãutat sã desprindã ideea din zbuciumul tulburatei vâltori, câti s-au strãduit sã canalizeze spre culmile marilor noastre probleme de viatã un avânt generos si o necontestatã fortã moralã ? De câte ori s-a încercat adâncirea acestei dezlãntuiri de energie si întelegerea ei ? Rotativele au scuipat-o în obraz, plimbând de-a lungul tãrii, peste mormintele proaspete încã ale jertfei de ieri, un zâmbet cinic si o otravã de dezagregare. Rezultatul se vede. Vointa s-a întetit, nervii s-au întins si am avut ce nu ne asteptam.

Chestiunea însã prezintã o laturã mult mai complexã si mai inportantã. paralel cu aceastã volburã studenteascã, dincolo de miopia politicianismului de duzinã si dincolo de atitudinea trivialã a presei de bulevard, o rezonantã popularã intensã îi prinde credintele si le duce înainte. Vedeti toate rezultatele proceselor de pânã acum, verdictul juratilor de pretutindeni si ecoul tuturor achitãrilor ! Oricât s-ar judeca de pripit si la suprafatã lucrurile la noi, adevãrul e evident si se impune. Realitatea e cã un formidabil vifor subteran cu descãrcãri vulcanice bântuie împrejurul nostru, cã fierberea se înteteste si surprizele se înmultesc. Sentinta de la Severin e cel mai palpabil document, iar felul în care s-a dat si repercursiunea ei largã fixeazã în mintea tuturor constatarea, cã nu numai tineretul este pus în cauzã, ci întreaga societete a noastrã se gãseste într-o zguduitoare crizã sufleteascã.

Acest adevãr ar trebui sã-l pãtrundã toti care pot influenta opinia publicã din tarã : si bãstinasi si strãini. Cei ce se gãsesc la ei acasã sã îndrume în sens constructiv pulsatia vie a instinctului national, iar cei oplositi pe un pãmânt binecuvântat sã-si deie seama cã prin provocãri îndrãznete se împinge la extrema limitã bãtrâneasca rãbdare a unui popor.

Pe deplin constienti, cã în cazanul de dedesubt clocotesc patimi ancestrale, strâns legate de însãsi fiinta noastrã, regretând pe cei cãzuti, dar având încredere în sãnãtatea milioanelor, noi din coltul nostru strigãm încã o datã în urechile tuturora :

Luati aminte ! …

Din „Mustul care fierbe”|.

Daca ai gasit acest articol interesant, trimite-l si unui prieten
Friend Email
Enter your message


Despre autor:

Eu, eh încă mă lupt cu eu, ne tăvălim amândoi la malul Mării din Sine.

4 comentarii la “LUAŢI AMINTE !”

  1. daniela says:

    Am luat aminte :)

  2. QQQMIKE QQQMIKE says:

    Atunci să bem un pahar de must…

  3. daniela says:

    dadaaaaa :)

Comentaţi

~X( ~O) x( o:) ^:)^ [-X [-O< I-) >:p >:d< >-) =P~ =D> =; =(( ;;) :wink: :twisted: :roll: :oops: :mrgreen: :lol: :idea: :hi5: :evil: :cry: :arrow: :^o :D/ :?: :-| :-x :-w :-ss :-s :-q :-o :-c :-P :-L :-D :-@ :-?? :-? :-> :-< :-$ :- :* :)>- :)) :) :(|) :( :!: 8-O 8-> 8) (:|

 

Pentru a semna petitia trebuie sa va logati

Daca sunteti utilizator inregistrat va puteti loga in zona Acces

Daca nu sunteti inregistrat va puteti crea un cont aici.