Duminica, 5 Iulie 2020

Opinia Opinia ta contează! Fă-o cunoscută!

stiri interne
stiri interne

Cugetări despre iubire

29.10.2014 ·Scris de: in Gânduri

dragoste      Persoană pofticioasă din fire, azi mi-a venit cheful de mâncare chinezească. Intrând în mall-ul din apropiere, mă deplasam cu o țintă fixă în minte, raionul cu mâncare. Nu mă uitam nici în stânga nici în dreapta.Totuși, ochii mi-au fost atrași de o doamnă. O bătrână, să fi tot avut vreo 70-80 de ani, venind din direcția opusă celei înspre care mă îndreptam eu, adică exact dinspre mâncare, se deplasa cu tot atâta patos ca și mine. Diferența? Ea își îndeplinise deja scopul, în mână ducând o cutie de pizza.

În mintea mea, asocierea dintre un om vârstnic și pizza este oarecum incompatibilă. Mă gândesc că, dacă ar fi fost prânzul ei, prima alegere a bătrânei ar fi fost un restaurant de tipul Rusticului. De aceea, numaidecât mi-a trecut prin cap faptul că acea pizza este pentru nepoțeii săi, un băiețel și o fetiță. Și mi-am închipuit fețele lor zâmbitoare, când o văd pe bunică intrând pe ușă cu deliciul italian – chiotele de fericire, caracteristice copilăriei. Dar mai acut mi-am imaginat bucuria bătrânei, o ființă aflată în apropierea punctului exitus al existenței sale. A fi apreciați de semenii noștri este o nevoie, pentru unii chiar o adicție, iar această nevoie este cu atât mai pronunțată când este vorba de oamenii dragi nouă. Mă gândesc că sentimentul acesta se acutizează odată cu trecerea timpului, chiar dacă la un nivel inconștient.

Mi-a trecut apoi prin minte că acei copii (plăsmuiri ale imaginației mele) nici nu pot concepe cât de mult îi iubește femeia aceea, pentru ei mai mult o prezență decât o persoană. Și urmând acest proces de gândire, am ajuns să mă analizez pe mine și am realizat că eu îmi iubesc părinții și bunicii. Poate pare o aiureală: cine nu-și iubește părinții? Dar eu îmi amintesc foarte clar că pe când eram mai mică, ei nu reprezentau decât niște ființe familiare mie de a căror existență depindea bunăstarea mea. Nu înțelegeam eu bine cum și de ce. Nu știam ce e acela banul și cât de ușor se cheltuiește, față de cât de greu se câștigă. Nu pricepeam că și ei au o lume interioară precum a mea, că și ei percep lucrurile într-un mod asemănător mie, ba chiar mi-i consideram inferiori. M-am întrebat atunci: cum se face că acum pot spune că îi iubesc? Ce s-a schimbat?

Concluzia pe care am tras-o este aceasta, că pentru a putea să iubești pe cineva, oricine, trebuie mai întâi să îl poți înțelege. Acest lucru ar explica și tendința oamenilor de a se „grupa” pe interese, experiențe asemănătoare ș.a. Să nu uităm că, la origine, omul se organiza în grupuri pentru protecție împotriva prădătorilor, facilitarea procurării hranei etc., iar cu cât erau mai strânse legăturile dintre membrii acestor comunități, cu atât era mai puternică familia. A rămas deci, programată în instinctul nostru, nevoia de a ne înconjura cu oameni pe care îi iubim și care, la rândul lor, ne iubesc pe noi. Iar pentru a putea iubi pe cineva, cred eu, este necesar să-i înțelegem. Altfel, sentimentul rămâne incomplet, undeva între infatuare si compasiune.

Imaginea are dimensiunile 728x90

Daca ai gasit acest articol interesant, trimite-l si unui prieten
Friend Email
Enter your message


Despre autor:

Un simplu om, cu probleme și bucurii, suferind de lene cronică. Dacă cineva a descoperit remediul, este rugat să mă contacteze.

Pe un ton mai serios, sunt absolventă a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, iar la momentul actual studiez Biologia la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole din cadrul Universității „Ovidius”, tot în Constanța.

4 comentarii la “Cugetări despre iubire”

  1. despre ceea ce vorbiţi dvs nu mai are urme de hormoni deloc aproape! :lol:

  2. vorbesc despre iubire la modul general, nu numai despre cea dintre doi parteneri de viață. aceea, e adevărat, în general te îneacă în hormoni :-P . prefer totuși să privesc omul și din perspectiva ființei superioare care se vrea a fi :-s

  3. roxana92 says:

    :-|

Comentaţi

~X( ~O) x( o:) ^:)^ [-X [-O< I-) >:p >:d< >-) =P~ =D> =; =(( ;;) :wink: :twisted: :roll: :oops: :mrgreen: :lol: :idea: :hi5: :evil: :cry: :arrow: :^o :D/ :?: :-| :-x :-w :-ss :-s :-q :-o :-c :-P :-L :-D :-@ :-?? :-? :-> :-< :-$ :- :* :)>- :)) :) :(|) :( :!: 8-O 8-> 8) (:|

 

Pentru a semna petitia trebuie sa va logati

Daca sunteti utilizator inregistrat va puteti loga in zona Acces

Daca nu sunteti inregistrat va puteti crea un cont aici.