Miercuri, 16 Octombrie 2019

Opinia Opinia ta contează! Fă-o cunoscută!

stiri interne
stiri interne

cozonac domnesc

09.09.2015 ·Scris de: in Retete culinare

Mod de preparare
Cu o seară înainte,pregătește vasul mare în care cerni făina, apoi îl acoperi cu un șervet.Cântarește zahărul, pui mirodeniile și nuca macinată.
Peste drojdie se pune zahăr (1 lingură) și se freacă bine.
Pune într-un castron galbenușurile , zahărul , sarea , coaja de lămâie, esenţa de vanilie și le amestecăm bine cu telul. Adăugăm și 500 ml de lapte cald . Punem 2 linguri de făină într-un castron și le opărim cu o cană de lapte fierbine pe care îl turnăm dintr-o dată peste faină și amestecăm energic. Lăsăm amestecul de făină ?i lapte până devine căldu? ?i îl adăugăm peste drojdia lichefiată. Când cre?te, amestecăm în ea(de 3-4 ori).Aceasta este maiaua.
Peste faina cernută de seara pun amestecul de lapte, zahăr, oua si mirodenii si maiaua. Il amestecam bine si framantam pana cand se omogenizeaza. Daca mai trebuie lapte, mai puneti. Eu am folosit cam 900 ml. Depinde de faina. Punem aluatul la crescut, acoperit cu un servet curat, la un loc caldut. Lasam cam 1 ora, apoi topim untul si il adaugam treptat peste aluat si il impaturim. Ridicam dintr-o parte peste aluatul uns si tot asa pana se termina untul. Mai framantam putin sa se incorporeze bine, presaram cu faina, facem semnul crucii peste aluat si mai lasam la dospit vreo 3 sferturi de ora.
Intre timp amestem bine albusurile, apoi adaugam vreo 8 linguri de zahar si amestecam iar spuma tare. Presaram cacaua si amestecam usor, apoi adaugam treptat nucile macinate.
Ungem tavile cu unsoare: 4 tavi mai inguste(31/9 cm in partea de sus) si 2 mai mari(31/13 cm).
Aluatul crescut il impartim cu cantarul: pentru tava mica 400 de grame pentru fiecare. Aluatul ramas il impartim pentru 3 tavi mai mari.
Intindem pe planseta unsa cu ulei. Ungem cu ulei si sucitorul si mainile cand iau aluatul.
Intindem cam de marimea tavii bucata de aluat si punem nuca, apoi rulam. Nuca am impartit-o pentru tavile pe care le folosesc sa fie cam la fel pentru tavile de aceeasi marime.
Terminam aluatul de pus in tavi si il mai lasam la crescut cam 20 de minute.
Cuptorul se aprinde inainte sa punem in tava aluatul.
Se coc cele 4 tavi mai mici care incap deodata in cuptor, cam 45 de minute. Acum depinde ce cuptor ai, eu dupa 30 de minute am scazut putin focul. Incerci cu o scobitoare sau o spita de bicicleta pe care o am special pentru asa ceva. In partea de jos a aragazului am lasat tava de friptura sa nu se prinda.
Dupa ce scotem tavile, le mai lasam 5 minute asa, apoi dam cu un cutit pe margine sa nu fie prins aluatul si sa se rupa cozonacul. Ii asezam pe o hartie alba si ii acoparim cu servet curat sa se duca la Dumnezeu”.
Sa nu taiati cozonacul decat daca e rece, a doua zi e foarte bine(daca rezistati!)

Ingrediente
Aluat:
2 kg de faina buna(de la moara Lancram)
12-14 oua( depinde cât de mari sunt)
separate albusurile
500 g de zahar
coaja rasa de la o lamâie sau doua
2 lingurite cu sare
800-1000 ml de lapte
90-100 g de drojdie proaspata
200 g de unt
Esenta de vanilie(2 fiole)
Putina scortisoara
Umplutura:
Cam 1 kg de nuca
8-10 linguri de zahar pentru nuca
2 linguri de cacao pentru nuca
Rom sau esenta de rom pentru nuca
Stafide
zahar si cacao pentru Rosenkranz
Sau clasic(130 g de unt si 6 linguri de zahar)
Unsoare de uns tavile
1 ou batut pentru uns

dificultate medie timp 4h 30m

Daca ai gasit acest articol interesant, trimite-l si unui prieten
Friend Email
Enter your message

15 comentarii la “cozonac domnesc”

  1. Florentin says:

    Superb

  2. Florentin says:

    Mi ai facut pofta

  3. Florentin says:

    Serios

  4. Florentin says:

    [-O<

  5. Florentin says:

    Ce ma enerveaza

  6. Florentin says:

    Ca nu se vad

  7. Florentin says:

    O parte din emoji

  8. Florentin says:

    E f naspa

  9. Florentin says:

    Cum adica zahar pt nuca?

  10. Florentin says:

    Explica mi te rog

  11. Florentin says:

    Si câtă scortisoara sa pun?

  12. Florentin says:

    Cate grame?

  13. Florentin says:

    2 kg de faina nu e prea mult?

  14. Florentin says:

    Zic si eu asa

  15. Florentin says:

    Ma rog

Comentaţi

~X( ~O) x( o:) ^:)^ [-X [-O< I-) >:p >:d< >-) =P~ =D> =; =(( ;;) :wink: :twisted: :roll: :oops: :mrgreen: :lol: :idea: :hi5: :evil: :cry: :arrow: :^o :D/ :?: :-| :-x :-w :-ss :-s :-q :-o :-c :-P :-L :-D :-@ :-?? :-? :-> :-< :-$ :- :* :)>- :)) :) :(|) :( :!: 8-O 8-> 8) (:|

 

Pentru a semna petitia trebuie sa va logati

Daca sunteti utilizator inregistrat va puteti loga in zona Acces

Daca nu sunteti inregistrat va puteti crea un cont aici.