Duminica, 7 Iunie 2020

Opinia Opinia ta contează! Fă-o cunoscută!

stiri interne
stiri interne

Când a murit Luna?

16.10.2014 ·Scris de: in Enigmele lumii

Imaginea are dimensiunile 468x60

lro b       lunar-deposit.jpg bSonda NASA LRO (Lunar Reconnaisance Orbiter) care cercetează Luna, a transmis noi fotografii cu suprafaţa Lunii care dovedesc că Luna a avut o activitate vulcanică, despre care oamenii de ştiinţă spun că ar fi fost contemporană cu dinozaurii. Noile concluzii trase pe baza fotografiilor   primite ar trebui, conform cu John Keller, cercetător în proiectul LRO, ar trebui să-i facă pe geologi să rescrie toate cărţile despre Lună. În timp ce orbita Luna, Apollo 15 a luat imagini cu un ciudat depozit vulcanic despre care oamenii de ştiinţă cred că ar fi apărut între 1,5 şi 3,5 miliarde de ani în urmă. Dar noile fotografii trimise de LRO, care a ajuns lângă Lună în 2009, i-au făcut pe oamenii de ştiinţă să tragă noi concluzii. Cercetătorii au identificat 70 de pâlcuri neregulate, în zona de câmpie vulcanică a Lunii, pe partea Lunii îndreptată spre Pământ, pete neregulate pe un teren accidentat, care sunt la mai puţin de 500 de m de Ina, depozitul vulcanic fotografiat de Apollo 15. „Movilele” sunt prea mici pentru a fi văzute de pe Pământ, dar distribuţia lor relativ împrăştiată şi numărul mare sugerează că activitatea vulcanică nu a fost foarte îndepărtată din punct de vedere geologic, crezându-se că acestea au o vârstă de 100 de milioane de ani, Ina fiind datată la mai puţin de 50 de milioane de ani. Pentru datare cercetătorii au spus că au folosit o tehnică care leagă măsurarea craterelor cu praful Lunar colectat în timpul misiunilor Apollo şi ale roboţilor trimişi de fosta URSS. Concluziile au fost detaliate în ediţia online al jurnalului Nature Geoscience, duminică, 12 octombrie. Aceste descoperiri schimbă şi modul în care oamenii de ştiinţă gândesc despre temperatura interioară a Lunii. Sarah Braden, recent absolventă a Universităţii de Stat din Arizona, care a condus studiul a declarat:” Existenţa şi vârsta acestor mari pâlcuri iregulate arată că mantia Lunii a trebuit să fie îndeajuns de fierbinte ca să ofere magma necesară micilor erupţii, ca volum, care au creat aceste neobişnuite tinere caracteristici”.

Iată cinci teorii despre formarea Lunii:

5) unii cercetători susţin că Luna s-a format în altă parte, poate undeva în jurul lui Venus, înainte de a fi atrasă şi capturată de gravitaţia Pământului. Problema cu această teorie este cum a ajuns ea în jurul Pământului. O altă problemă a acestei teorii este similitudinea dintre Pământ şi Lună în legătură cu compoziţia lor geochimică, cele două corpuri cereşti având raporturile izotopilor de oxigen aproape identice, lucru ce sugerează că provin din acelaşi material primar.

4) În secolul 19 fiul lui Darwin, George, a susţinut că Luna a fost expulzată de un Pământ timpuriu, la începutul formării sistemului Solar, ce se rotea foarte repede. Această teorie este respinsă de faptul că Pământul nu se putea roti aşa de repede ca să expulzeze un imens glob de rocă, dar un studiu din 2010 sugerează că o explozie nucleară rezultată în urma unei super concentraţii de elemente radioactive ar fi putut să ducă la expulzarea unei bucăţi din Pământ de mărimea Lunii.

3) O altă posibilitate este ca Luna să se fi format în acelaşi timp cu Pământul acum 4,5 miliarde de ani din gazul şi praful sistemului nostru solar, dar această teorie nu explică de ce Luna nu are aceeaşi cantitate de elemente chimice, de fier de exemplu, ca şi Pământul.

2) O altă teorie susţine că Luna s-a format din bucăţi din planetele sistemului nostru solar care după ce au fost expulzate s-au contopit la scurt timp după formarea sistemului.

1)Teoria care are cei mai mulţi susţinători este că Luna a fost rezultatul ciocnirii unui corp ceresc denumit „Theia”, cu Pământul, de mărimea lui Marte, care s-a ciocnit cu Pământul „timpuriu”(proto-Pământ), având ca rezultat şi apariţia Lunii. Aceeaşi teorie a fost „îmbunătăţită” în 2012 susţinând că ambele corpuri care s-au ciocnit aveau 50% din masa Pământului actual. Această teorie explică cel mai bine compoziţia Lunii, cu lipsa fierului deja concentrat în centrul Pământului.

Oricum ar fi, existenţa unor vulcani pe Lună presupune că aceasta a fost la fel de „vie” ca şi Pământul la un moment dat.

 

 

Daca ai gasit acest articol interesant, trimite-l si unui prieten
Friend Email
Enter your message


Despre autor:

fără ocupaţie şi realizări materiale şi profesionale,un pesimist optimist,care o duce rău bine de tot sau bine rău de tot(încă nu m-am decis),dar mă doresc un fel de ‘gigi contra’ la tot şi la toate,dar nu-mi reuşeşte prea bine nici treaba asta

Site-ul meu: http://opinia1.ro

4 comentarii la “Când a murit Luna?”

  1. clau79 clau79 says:

    :roll:

  2. clau79 clau79 says:

    =P~

  3. roxana92 says:

    :-o

Comentaţi

~X( ~O) x( o:) ^:)^ [-X [-O< I-) >:p >:d< >-) =P~ =D> =; =(( ;;) :wink: :twisted: :roll: :oops: :mrgreen: :lol: :idea: :hi5: :evil: :cry: :arrow: :^o :D/ :?: :-| :-x :-w :-ss :-s :-q :-o :-c :-P :-L :-D :-@ :-?? :-? :-> :-< :-$ :- :* :)>- :)) :) :(|) :( :!: 8-O 8-> 8) (:|

 

Pentru a semna petitia trebuie sa va logati

Daca sunteti utilizator inregistrat va puteti loga in zona Acces

Daca nu sunteti inregistrat va puteti crea un cont aici.