Duminica, 19 Ianuarie 2020

Opinia Opinia ta contează! Fă-o cunoscută!

stiri interne
stiri interne

AGORELE GRECEŞTI

19.04.2013 ·Scris de: in Antichitati

             Agorele – pieţile publice din Grecia antică, locul unde oamenii făceau comerţ şi în care se desfăşurau adunările publice, cărora le datorăm conceptul de democraţie.

La spartani, regele se prezenta în faţa poporului, purtând sceptrul şi făcea cunoscute hotărările pe care dânsul le luase împreună cu nobilii, cetaţenii aclamând cu ovaţii sau, dacă nu erau de acord, exprimăndu-se prin tăcere.

La atenieni, adunarea poporului se ţinea de trei ori pe lună, cetăţenii fiind datori să fie prezenţi, altfel pierzând dreptul la îndemnizaţie; oricine avea dreptul să vorbească, punând pe cap o coroniţă de măslin, cei mai în vârstă având întăietate; mai puţin cei ostracizaţi (cetăţenii consideraţi periculoşi pentru democraţie – puteau fi exilaţi pentru o perioadă de 10 ani). Votarea se făcea prin ridicarea măinilor.

În pieţele publice, numeroşi erudiţi, precum Aristotel, Platon, Euclid au ţinut discursuri.

Daca ai gasit acest articol interesant, trimite-l si unui prieten
Friend Email
Enter your message

11 comentarii la “AGORELE GRECEŞTI”

 1. OpenMedia OpenMedia says:

  şi în Grecia antică ca şi acum extinderea dreptului la vot a dus la distrugerea democraţiei. interesul poartă fesul :)

 2. PAUL CHESCU PAUL CHESCU says:

  Democraţia n-ar putea exista fără această extindere a dreptului la vot…, sigur, există avantaje şi dezavantaje…, cred că e importantă şi educaţia electoratului… În alte zone ale lumii, funcţionează!… Ce se întămplă la noi, nu e democraţie…, se numeşte canibalism!… Avem ceva mai mult ghinion decât alţii, oamenii de înaltă ţinută morală şi profesională, neavând încă curajul de a ieşi în faţă, de a lupta cu morile de vânt…, dânşii neştiind că ar putea să reuşească…

 3. democraţia cum este la ora actuală peste tot este defectă. un model diferit a fost descris în „Infanteria Stelară” de Robert Heilein,care cred că este spre ceea ce ar trebui să tindem şi nu ceea ce facem acum.ca şi în carte mai întâi o să trebuiască să curgă sânge şi apoi să ne deşteptăm.

 4. PAUL CHESCU PAUL CHESCU says:

  Fără sănge, vă rog! Eventual, dacă e să curgă, putem merge la Centrul de Donare!… Nimeni nu are dreptul să hotărască al cui sănge să curgă…Trebuie să ne acceptăm, să ne autoeducăm unii pe alţii!…E nevoie de timp, perfecţiune nu va exista niciodată… Oamenii mor, se nasc, alte cicluri… Totul se repetă!…Început şi sfârşit!…Şi din nou început!… Nu îndrăznesc să fiu radical…, se tot întămplă asta, iar rezultatele sunt dezastruoase atât pe termen scurt cât şi pe termen lung!…

 5. nu este vorba de ce vreau eu.suntem prea mulţi,iar trecerea la un sistem viabil şi stabil cred că se va face numai în urma unei revoluţii.

 6. codin500 says:

  Grecia are un nume de referinta in istoria antica si paleolitica se stie ca regele se prezenta in fata spartanilor iar sceptrul facea legea pe teritoriul greciei antice. Agorele comercial unde greci faceau comert de acolo a venit si este prezent conceptul de democratie, orice hotarare se facea prin vot cu ridicarea mainiilor

 7. Grecia a fost primul teritoriu din Europa unde au apărut civilizaţiile timpurii, începând cu civilizaţia Minoică în Creta, apoi civilizaţia Miceniană pe continent. Mai târziu, au apărut oraşe-state în peninsula greacă şi s-au răspândit pe ţărmurile Mării Negre, a Italiei Sudice, a Asiei Mici ajungând la prosperitate ceea ce a avut drept rezultat un boom cultural fără precedent, exprimat în arhitectură, dramă, ştiinţă şi filozofie, şi care a crescut şi s-a dezvoltat în Atena într-un climat democratic.

  Atena şi Sparta au fost în fruntea respingerii Imperiului Persan într-o serie de bătălii. Ambele au fost însă umbrite de Teba şi în cele din urmă de Macedonia, care sub îndrumarea lui Alexandru cel Mare a unit şi a condus lumea greacă la victorie împotriva Persanilor, la prevestirea perioadei (erei) Elenistice, iar două secole mai târziu s-a stabilit dominaţia Romană asupra Greciei în 146 Î.Ch.. Amestecul ulterior al culturilor Romană şi Elenă a prins formă în întemeierea, în jurul Constantinopolului, a Imperiului Bizantin în 330 A.D., care timp de 1123 de ani a fost o putere culturală şi militară, până la căderea lui în mâinile Otomanilor în 1453. În ajunul erei Otomane intelectualitatea greacă a migrat spre vestul Europei, jucând un rol important în Renaşterea Europei Vestice prin transferul operelor grecilor antici în Europa Vestică. Cu toate acestea, sistemul otoman a contribuit la coeziunea grecilor Ortodocşi, jucând un rol important în formarea identităţii Greciei moderne.

  După Războiul Grec de Independenţă împotriva Imperiului Otoman (1821-1829), se cristalizează statul grec recunoscut prin Protocolul Londrei. În 1827, Ioannis Kapodistrias, un nobil grec din Insulele Ionice, a fost ales primul guvernator al noii Republici. Totuşi, după asasinarea lui, Marile Puteri au instalat o monarhie sub Otto, a Casei Bavareze Wittelsbach. În 1843, o răscoală l-a obligat pe rege să admită o constituţie şi o adunare reprezentativă. Regele a fost detronat în 1863 şi înlocuit cu Prinţul Vilhelm al Danemarcei, care şi-a luat numele de George I şi a adus cu el Insulele Ionice ca dar de încoronare din partea Britaniei. În 1877, Charialos Trikoupis, o figură dominantă a scenei politice greceşti care a fost înditruit cu îmbunătăţirea infrastructurii ţării, a ţinut în frâu puterea monarhiei de a se amesteca în adunare emiţând regula votului de încredere oricărui prim ministru potenţial.

  Grecia şi-a extins teritoriul şi populaţia ca rezultat al Războaielor Balcanice. În anii ce au urmat, lupta dintre regele Constantin I şi prim-ministru charismatic Eleftherios Venizelos cu privire la politica externă a ţării în ajunul Primului Război Mondial, a dominat scena politică a ţării şi a împărţit ţara în două grupări opuse.Ca o consecinţă a Primului Război Mondial, Grecia a luptat împotriva naţionaliştilor turci conduşi de Mustafa Kemal, război care a avut drept rezultat o schimbare masivă de populaţie între cele două ţări conform Tratatului de la Lausanne. Urmştoarea perioadă a fost marcată de instabilitate şi de problema încorporării în societatea greacă a 1,5 milioane de refugiaţi greci din Asia Mică. La 28 octombrie 1940 Italia fascistă a cerut capitularea Greciei, dar dictatorul grec Ioannis Metaxas a refuzat şi în războiul Greco-Italian ce a urmat, Grecia a respins forţele italiene până în Albania, dând Aliaţilor prima lor victorie asupra forţelor Axei. Ţara a lichidat repede forţele germane în timpul Bătăliei Greciei.Ocupanţii germani s-au confruntat cu provocări serioase din partea Rezistenţei greceşti.

  După eliberare, Grecia a trecut printr-un război civil între forţele comuniste şi regaliste, ceea ce a dus la distrugerea economiei şi la tensiuni sociale severe într Regalişti şi Comuniştii de stânga timp de 30 de ani.Următorii 20 de ani au fost caracterizaţi de marginalizarea stângii în sferele politic şi social, de o creştere semnificativă a economiei, sprijinită în parte de Planul Marshall.

 8. clau79 clau79 says:

  :!:

 9. democratia incepe cu dreptul la vot neingradit si nesugerat

 10. si in comunism aveam dreptul la vot

 11. democraţia este nefuncţională în acest moment! ~X( :lol:

Comentaţi

~X( ~O) x( o:) ^:)^ [-X [-O< I-) >:p >:d< >-) =P~ =D> =; =(( ;;) :wink: :twisted: :roll: :oops: :mrgreen: :lol: :idea: :hi5: :evil: :cry: :arrow: :^o :D/ :?: :-| :-x :-w :-ss :-s :-q :-o :-c :-P :-L :-D :-@ :-?? :-? :-> :-< :-$ :- :* :)>- :)) :) :(|) :( :!: 8-O 8-> 8) (:|

 

Pentru a semna petitia trebuie sa va logati

Daca sunteti utilizator inregistrat va puteti loga in zona Acces

Daca nu sunteti inregistrat va puteti crea un cont aici.